Tijekom svibnja 2008.g. prilikom čišćenja ribnjaka od strane djelatnika općine Darda uz barokni dvorac Esterhazy u Dardi, zajedno s muljem su izvađeni i drveni stupovi. Osječki stručnjaci su nakon dojave pretpostavili su to ostaci čuvenog “Sulejmanova mosta”. U srpnju 2009. g. arheolozi Hrvatskog restauratorskog zavoda proveli su terenska istraživanja na prostoru Male Đole, gdje se pretpostavlja da je bio završni dijela “Sulejmanovog mosta”. Prošli tjedan, po treći puta nastavili su podvodna istraživanja. Ronioci Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Zadar Mladen Pešić i Luka Bekić ronili su u Maloj Đoli i ponovno došli do značajnih nalaza, koji su potvrdili kako se radi o iznimno bogatom arheološkom nalazištu.Tvrde kako inače rone u moru, ali se rado odazovu na ”kontinentalna” ronjenja. Cijeli prošli tjedan trajalo podvodno istraživanje financirano od strane Ministarstva kulture i na poticaj Hrvatsko turskog društva prijateljstva.
Ove godine pokušavamo naći ostale dijelove mosta osim pilona, kako bi stekli dojam kako je gornji dio izgledao. Pronašli dosta posuda iz doba Turaka, a na dijelu Male Đole pod samim dvorcem izronili keramike iz doba Kelta i druge prapovjesne keramike iz čega se može pretpostaviti kako je Dvorac Esterhazy sagrađen na temeljima keltske gradine. Osim toga izronjeno je dosta , prije svega staklenih predmeta iz doba Esterhazyja i prvog svjetskog rata, rekli su Pešić i Bekić.
U ovoj arheološkoj kampanji cilj je bio dokumentirati sve drvene elementa mosta koji su izvađeni prilikom proširivanja Male Đole te su se nalazili u pijesku izvađenom na obali i već prenešeni u Muzej Slavonije, kao i drvene elemente koji su pronađeni u ribnjaku tijekom podvodnih istraživanja. U daljnjim istraživanjima ovi podaci će biti od velike koristi prilikom idejnih rekonstrukcija nekadašnjeg izgleda mosta. Radiokarbonska analiza uzoraka pilona uzetih in situ pokazala je da potječu iz vremena između 1440. i 1650.g., što odgovara vremenu nastanka mosta. Nakon usporedbe geodetskih planova napravljenih tijekom istraživanja s kartama iz 17. i 18. stoljeća koje bilježe postojanje navedenog mosta, uočeno da njegov smjer pružanja odgovara poziciji Sulejmanovog mosta. Radi potencijalne ugroženosti od strane ribolovaca, kupača ili ponovnih jaružanja u samom ribnjaku, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske upisalo je ovaj lokalitet na listu “preventivno zaštićenih kulturnih dobara”, a u planu je i nastavak istraživanja na kopnenom i podvodnom dijelu lokaliteta. (rb)