Uređenje centra Darde

U ponedjeljak, 18. rujna, svečano su otvoreni radovi na uređenju centra Darde koji su financirani iz europskih fondova kroz Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Radove je svečano otvorila Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, gospođa Gabrijela Žalac, uz nazočnost Župana Osječko-baranjske županije, gospodina Ivana Anušića, te Načelnika Općine Darda, gospodina Ante Vukoje. Prilikom otvaranja radova Ministrica Žalac je među ostalim istaknula: “Uskoro će Općina Darda imati centar s kvalitetnom komunalnom i prometnom infrastrukturom što će, uvjerena sam, značajno doprinijeti razvitku gospodarstva i turizma ovog kraja, poboljšati dostupnost javnim objektima i osigurati kvalitetniju povezanost sa Zapadnom obilaznicom Osijeka i budućim međunarodnim koridorom Budimpešta – Ploče.”

Podsjećamo da je navedenim projektom obuhvaćem širi centar Darde, a obuhvaća ulicu Sv.I. Krstitelja, od dvorca Esterhazy do križanja s ulicom 135. baranjske brigade, cijelu ulicu 135. baranjske brigade, te Osječku ulicu od križanja s ulicom Sv.I. Krstitelja do križanja s ulicom 135. baranjske brigade. Na svim navedenim križanjima biti će izgrađeni kružni tokovi, a sve navedene ulice nakon završetka radova postaju dvosmjerne. Uz uređenje kolnika izvest će se denivelacija ulice 135. baranjske brigade, zacjevljenje svih kanala, nove pješačke staze, biciklističke staze, parkirališta, nova javna rasvjeta, te sadnja ukrasne hortikulture. Nakon završetka projekta Darda će napokon dobiti gradsku vizuru kakvu zaslužuje već desetljećima.

Procijenjena vrijednost projekta je 25,7 milijuna kuna, od čega je 85% sufinancirano EU sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Pored maksimalnog sufinanciranja od 85 % prihvatljivih troškova iz fondova EU, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije putem Fonda za sufinanciranje osigurava i dodatnih 80% od 15% ukupne vrijednosti projekta za koje Općina Darda sama mora osigurati sredstva.

Podsjećamo da u navedenom projektu sudjeluje 6 gradova i Općina Darda kao jedina općina u Republici Hrvatskoj koja je uspjeli dobiti pravo sudjelovanja u predmetnom projektu. Kroz navedeni program, Općina Darda će u slijedeće tri godine iz Europskih fondova dobiti ukupno 70 milijuna bespovratnih sredstava.

Za one koje žele vidjeti približan budući izgled centra Darde, mogu to vidjeti u galeriji ispod.

 

Podijeli vijest na društvenim mrežama!

Zazeli

Zazeli

Pilot projekt