Dobrodošli u Tardu! Na dva dana, u petak i subotu, prostor oko dvorca obitelji Esterházy i jezera Đola postao je Tarda te ugostio festival posvećen turskoj i otomanskoj kulturi.
Tardafest je želja turske države i investitora da u suradnji s domaćinima na tome prostoru u budućnosti podigne tematski park na temu sultana Sulejmana, njegovog mosta koji je spajao nekada močvarni prostor između Osijeka i Darde te otomanske nazočnosti u našim krajevima. Bila bi to sjajna turistička točka, razlog da znatiželjnici iz Turske obiđu ovaj dio Europe, ali i mjesto doticaja dviju naroda i kultura. Iako se Darda spominje još u 13. stoljeću, u vrijeme vladavine Arpadovića kao Tharda, Turida, Turda, ili Torda, dakle daleko prije turske invazije, organizatori su naziv svoga mjesta prigodno povezali s Otomanskim Turcima nudeći objašnjenje kako je Darda dobila ime od turske riječi za sablju.
Tijekom dva dana Darđani i njihovi gosti mogli su kušati turske baklave, sladiti se halvom i rahatlokumom i sve to zalijevati pivom. Za najmlađe organizirane su radionice turskih motiva, a ljubitelji turskih sapunica mogli su ponoviti najčešće fraze u turskom jeziku. U tome su im pomagali aktivisti Turskog kulturnog centra Yunus Emre. Održano je i predavanje o turističkim atrakcijama u Turskoj. Osječki akademski kipar i pokretač Land art festivala Slama Nikola Faller izradio je skulpturu turske sablje koja je u subotu navečer svečano zapaljena. Priređena je i modna revija s odjećom kakvu su nosili junaci turske sapunice o Sulejmanu.
Oko oronulog dvorca bilo je u živo. Bilo je tu i svega drugoga, poput prodavača starina i starih knjiga. Ono što je najviše razveselilo Darđane bio je koncert sevdalinki i starogradskih pjesama u izvedbi Nikoline Baškarad i Marcela Glavočevića. Kako nam je rekla Bogdanka Ćudić Vilić iz Đole – Udruge za ruralni turizam, do Tarda Festa došlo je u suradnji s uredom turske razvojne agencije TIKA koja djeluje u sklopu turskog veleposlanstva u Zagrebu i Turskog kulturnog centra Yunus Emre.(Glas Slavonije)