Obavještavamo mještane Općine Darda da od 24. ožujka 2020. stupa na snagu mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta. Navedena mjera zabranjuje izlaz i ulaz osobnih automobila i osoba na područje i s područja Općine Darda uz nekoliko iznimaka za koje će se izdavati posebne propusnice. U tekstu odluke možete vidjeti na koje djelatnosti i osobe se predmetna zabrana ne odnosi.

IZDAVANJE PROPUSNICA U SUSTAVU E-PROPUSNICA

Ministarstvo uprave uvelo je centralni sustav za predaju zahtjeva za propusnice putem sustava e-propusnica. Građani mogu predati zahtjeva za propusnicom na slijedećoj poveznici https://epropusnice.gov.hr/

Detaljne upute za korištenje sustava e-propusnice možete pročitati ovdje.

PROPUSNICE KOJE IZDAJE STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OPĆINE DARDA

Obavještavaju se mještani Općine Darda da se propusnice mogu izdati zbog vitalnih obiteljskih razloga poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština. Propusnice se izdaju u prostorijama Općine Darda uz prethodnu najavu na telefon: 740-002 ili 740-125 ili na e-mail: opcina@darda.hr.

Službenici koji izdaju propusnice rade svaki radni dan od 07:00 do 15:00 sati. Molimo vas da poštujete dnevni odmor službenika od 10:00 do 10:30 sati.

NAPOMENA!!!

Propusnice za kupnju hrane i osnovnih namirnica ne izdaju se za područje Općine Darda jer na području Općine Darda postoji dovoljan broj trgovina koje su opskrbljene hranom i osnovnim potrepštinama!

Propusnice se mogu izdati samo za specifične namirnice kao što su dječja hrana ili medicinske potrepštine koje se ne mogu nabaviti u Općini Darda. Za dobivanje propusnice za takvu namjenu potrebno je dostaviti odgovarajuću dokumentaciju koja opravdava izdavanje propusnice!

PROPUSNICE KOJE IZDAJU POSLODAVCI

Poslodavci koji obavljaju djelatnosti od iznimnog značenja za osnovne potrebe zajednice i koji ne mogu zaustaviti svoje poslovanje moraju ograničiti migraciju radnika na što manju mjeru. Ukoliko je to nužno za funkcioniranje tvrtke poslodavac može svom radniku izdati propusnicu za dolazak i odlazak s posla ukoliko radnik prebiva izvan Općine Darda. Obrazac za izdavanje propusnice možete preuzeti klikom na poveznicu ispod teksta.

IZDAVANJE PROPUSNICA ZA OPG-ove

Propusnice za obiteljska poljoprivredna gospodarstva izdaje Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske putem svojih servisa i ureda. Detaljnije informacije možete dobiti klikom na linkove ispod teksta:

– https://www.apprrr.hr/ministarstvo-poljoprivrede-ce-u-suradnji-s-nacionalnim-stozerom-izdavati-propusnice-poljoprivrednicima/

– https://www.savjetodavna.hr/propusnice/

U nastavku donosimo cjelokupan tekst odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske:

Točka I.

S obzirom da na pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prijenosa bolesti COVID-19, a kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti, zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka.

Točka II.

Zabrana iz ove Odluke ne odnosi se na:
a. promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja,
b. dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe,
c. izvješćivanje javnosti,
d. stanovnika koji zahtjevaju hitnu medicinsku skrb,
e. iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština
f. putovanja na posao i s posla, ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće,
g. žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

Točka III.

Prilikom ulaska i izlaska s područja prebivališta i stalnog boravka moraju se poštovati sljedeće mjere:

– socijalnog distanciranja
– ne zadržavanja na javnim prostorima
– posjedovati valjanu propusnicu koja se nalazi u Prilogu I. Odluke.

Propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta izdaju, ovjeravaju i potpisuju:

za okolnosti iz točke II.a, II.b, II.c, II.f i II.g odgovorne osobe u pravnoj osobi
za okolnosti iz točke II.d izdaje izabrani liječnik obiteljske medicine i
za okolnosti iz točke II.e Stožer civilne zaštite Općine Darda u prostorijama Općine Darda

Podijeli vijest na društvenim mrežama!

Zazeli

Zazeli

Pilot projekt