Sport i kultura 2017-03-22T12:44:33+00:00

OSNOVNA ŠKOLA DARDA

Osnovna škola Darda

Osnovna škola Darda sagrađena je 1964. godine, a u njenom se sklopu nalazi športska dvorana i školska kuhinja s blagavaonicom. Oko škole, na oko 4 ha nalazi se park i zelene površine koje uveliko doprinose njezinom estetskom izgledu. OŠ Darda trenutno polazi 474 učenika raspoređenih u 29 razrednih odjela, od kojih su dva za učenike s posebnim potrebama. U sklopu Osnovne škole Darda djeluje i Područna škola Mece koja ima dvije kombinacije 1. i 2. razred, te 3. i 4. razred.

DJEČJI VRTIĆ RADOST DARDA

Dječji vrtić Radost Darda, čiji je osnivač Općina Darda, je jedan od najvećih vrtića u Baranji. U vrtiću trenutno djeluje 5 vrtićkih skupina i kapacitet vrtića je u potpunosti popunjen. Dječji vrtić Radost Darda dobio je i EKO certifikat, te ponosno vijori i zelenu zastavu. Isto tako, vrtić je jedan od najpovoljnijih vrtića u Republici Hrvatskoj s obzirom da krajnji korisnici plaćaju samo četvrtinu tržišne cijene dok ostatak cijene subvencionira Općina Darda.

Budući da svake godine ima sve više zainteresiranih za usluge vrtića i s obzirom da je unazad nekoliko godina postojeća zgrada vrtića postala premala za svu djecu koja žele pohađati vrtić, Općina Darda krenula je u izgradnju nove zgrade dječjeg vrtića. Izgradnja zgrade je u tijeku, a kada bude dovršena zadovoljavati će sve najviše standarde u predškolskom odgoju.

DV Radost Darda

NOGOMETNI KLUB DARDA

Nogometni klub Darda je osnovan 1952. godine, a klub nastupa na stadionu “kraj Đole”. Od 1956. godine igra u podsaveznoj ligi, dok je u periodu od 1974. do 1977. godine nastupao u jedinstvenoj Republičkoj ligi bivše SFRJ. Od 1998. godine klub se natječe u natjecanjima koja su u sklopu Hrvatskog nogometnog saveza i to u 3. HNL, Međužupanijskoj ligi Osijek-Vinkovci i u Međužupanijskoj ligi Slavonije i Baranje. U sezoni 2014./15. osvaja 1. mjesto u Međužupanijskoj ligi Osijek-Vinkovci, a trenutno se natječe u Međužupanijskoj ligi Slavonije i Baranje.

Nogometni klub Darda okuplja najveći broj djece i mladih kako u Dardi tako i u cijeloj Baranji i jedini je baranjski klub koji ima ustrojene ekipe u svim dobnim kategorijama. Isto tako, NK Darda jedina u Baranji ima ustrojenu i školu nogometa za djecu i mladež, a u sklopu NK Darde djeluje i veteranska ekipa.

HNK RADNIČKI MECE

Hrvatski nogometni klub Radnički Mece osnovan je 1952. godine pod imenom NK Borac Kokingrad (Kokingrad je stari naziv za Mece). U zvanična natjecanja se uključuje 1955. godine. Tih godina klub se natječe u grupnom prvenstvu Nogometnog podsaveza Osijek. U 1959. godini ime kluba se mijenja u NK Radnički Kokingrad. Početkom 60-ih godina prošlog stoljeća nastupa u prvenstvu 1. razreda Nogometnog podsaveza Osijek. Od 1962. godine do osnutka NSP Beli Manastir član je Podsavezne lige NP Osijek. Godine 1982. osvaja 1. mjesto u prvenstvu Općinskog nogometnog saveza Beli Manastir, nakon čega ulazi u Slavonsku nogometnu zonu. U sezoni 1990./91. osvajaju prvo mjesto u međuopćinskoj ligi i stječu pravo nastupa u Regionalnoj nogometnoj ligi – Sjever, ali zbog rata, klub zamrzava status.

Nakon mirne reintegracije, 1998. godine, obnavlja se rad kluba pod imenom HNK Radnički Mece. U inicijalnoj sezoni natječe se u 1. ŽNL Osječko-baranjskoj. Nakon neuspješne sezone, sljedeće 4 sezone nastupa u 2. ŽNL Osječko-baranjskoj, NS Beli Manastir. U sezoni 2002./03. osvaja 1. mjesto i od tada je ponovno član 1. ŽNL.

HNK Radnički Mece